29 januari 2022

De agave is populair als sierplant, wordt gebruikt als voedselbron, drankje, medicijn en als vezel. De bladeren, stekels, sap en de bloemen zijn allemaal eetbaar. De meest veel voorkomende soort is de Agave Americana en staat ook wel bekend als de eeuwige plant. Deze naam heeft de succulent te danken aan de lange tijd die zij neemt voordat zij gaat boeien.

Het uiterlijk van de agave

Alle agaves kun je herkennen aan de sappige of leerachtige bladeren die in de vorm van een rosette groeien. De bladeren variƫren in grootte, vorm, textuur en kleur. De bladranden zijn meestal gekarteld en lopen uit tot een stijve scherpe punt. Er zijn een paar soorten die leerachtige ongevaarlijke bladeren hebben. Als de plant volwassen wordt, groeit er een lange vertakte of onvertakte stengel uit het middelpunt van de rosette. Uit deze stengel produceert de plant een groot aantal bloemen die lang zullen blijven staan. Bij sommige soorten is het zelfs mogelijk dat de stengel wel 10 meter de hoogte in gaat. De bloemen zijn kort buisvormig en komen voor in de kleuren wit, geel en groen en produceren capsule vruchten.

Een agave verzorgen

De planten groeien het best in hete en droge klimaten maar zij kan ook goed overleven en groeien in koude klimaten als de plant gehouden wordt in een pot en beschermt wordt in de winter. De planten hebben vol zonlicht nodig en maar voor een gedeelte schaduw om goed te kunnen groeien. Kies een lichte zonnige plek bij een raam waarbij de succulent zoveel mogelijk zonlicht vangt. De agave houdt ervan om vanaf de lente tot aan de zomer in je tuin of op je balkon of patio te staan. Houd er rekening mee dat agave, als zij nog niet genoeg geacclimatiseerd is, kan verbranden in direct zonlicht. In de lente en zomer houdt de plant van warme temperaturen. In de winter rust de plant en zijn koelere temperaturen geschikter.