27 september 2021

Waar staat robotica voor?

Bij het gebruik maken van robots ergens in het productieproces wordt er gesproken van robotica. Hierbij gaat het zowel om het bedenken van de mogelijkheden met betrekking tot de werking als de definitieve inzet hiervan. Een robot kan exact worden aangepast naar de omgeving waar deze in staat of de lijn met producten die de robot moet gaan fabriceren. Zo’n robot kan bijvoorbeeld vol zitten met sensoren deze ‘voelt’ dan aan dat er een muur in de buurt zit. De taken die de robot dient uit te voeren zijn allemaal geautomatiseerd, waardoor deze niet meer handmatig uitgevoerd dienen te worden.

Waarom deze techniek toepassen

Het toepassen van robotica technieken kunnen er voor zorgen dat de meest complexe vraagstukken omtrent de productieprocessen worden opgelost. Binnen veel organisaties zijn robotica technieken een integraal onderdeel van de gehele oplossing. Het produceren van producten vraagt anno vandaag de dag om telkens meer flexibiliteit. Het toepassen van automatisering zorgt dat er meer vrijheid is in de programmering, hier worden meestal industriële robots voor ingezet. Complexiteit vraagt om gedetailleerd maatwerk, hier zijn over het algemeen geen standaarden voor. Om maatwerk te kunnen leveren dient er hoogwaardige kennis aanwezig te zijn. Vaak worden er specialisten ingezet om te kijken naar de specifieke toepassing die is geschikt. De robot kan zo worden geprogrammeerd dat de robot de juiste functie kan vervullen.

Kwaliteit en flexibiliteit komen samen

Flexibiliteit en kwaliteit zijn termen die de robotica goed aangemeten kunnen worden. Door het toepassen van robotica kunnen producten op exact dezelfde productielijn geassembleerd of gefabriceerd worden. Dit zorgt voor een significante reductie van de productietijd. In de productiewereld staat tijd zeker gelijk aan geld, waardoor een investering op korte en lange termijn zéér interessant is. Het omstellen van diverse productielijnen is enkel nog een kwestie van een druk op de knop. Door robotica heb je gegarandeerd een hoge kwaliteit. Zo zijn robotica technieken de uitkomst voor iedere fabrikant.