29 januari 2022

Wat is een spiraalboor?

Spiraalboren zijn het meest voorkomende type boor. Ze zagen alles, van hout en plastic tot staal en beton. Ze worden het meest gebruikt om metalen te snijden, dus ze zijn meestal gemaakt van M2 snelstaal met een maximale diameter van ongeveer 1/2. Een spiraalboor, het zijn niet alleen de goedkoopste onderdelen die timmerlieden kunnen gebruiken, maar ze hebben ook het grootste assortiment aan maten. Hoewel ze zijn ontworpen voor het zagen van metaal, werkt hun combinatie met hout goed, omdat dit meestal betekent dat ze niet worden gebruikt voor het zagen van harde materialen zoals staal.

Gebruiksaanwijzing

Een spiraalboor is een metalen staaf met een bepaalde diameter en heeft twee, drie of vier spiraalvormige groeven die zich over het grootste deel van zijn lengte uitstrekken. Er zijn twee boren voor eenmalig boren, drie en vier sleufboren – alleen gebruikt om de diepte van het gietstuk of het boren onder productieomstandigheden uit te breiden, het deel tussen de twee groeven wordt de brug genoemd, en dit punt is Het wordt gevormd door de tape onder een hoek te slijpen. Onder een hoek van 59 ° (inclusief 118 °) met de as van de boor, vormt dit een afgeschuinde rand op de rand van de groef, een zogenaamde “schouder”. Spiraalboren zijn erg ineffectief bij de gereedschapspunt omdat er bijna geen ruimte in het pad is om vuil (zogenaamde spanen) te laten ontsnappen, en de oppervlaktesnelheid van de gereedschapspunt is lager dan die van een cirkelboog. Daarom wordt het aanbevolen om voor grote gaten eerst 1/4 inch of minder te boren en vervolgens tot de vereiste diameter te boren.

Het spaander

Naast de snijrand dient de groef ook als locatie om spanen uit het gat te verwijderen. De spiraalboor versnelt, maar de spanen zijn altijd een probleem in de groef. Daarom moet de boor constant worden schoongemaakt, dat wil zeggen dat hij volledig uit het gat moet worden verwijderd. Dit resulteert meestal in het weggooien van fiches. Als de wachttijd echter te lang is, moet de boor worden gestopt en moeten de spaangroeven handmatig worden gereinigd. Het is veel gemakkelijker schoon te maken met een elektrische boormachine dan met een elektrische boormotor. Hout is een voorbeeld van de snelle rotatie van spiraalboren en moet daarom vaker worden schoongemaakt dan metaal. Dit probleem kan gemakkelijk worden verholpen door af en toe was of siliconenspray op de boor aan te brengen.